Skip to Content

Cijfers van de Europese Centrale Bank tonen aan dat klanten in België 48% van hun aankopen betalen met de kaart. Daarmee behoren we tot de top van Europa. Maar hoewel het aandeel van contante betalingen vermindert, blijft het wettelijk verplicht om cash te aanvaarden en stijgt – stijgt! – het aantal klanten dat het belangrijk vindt om de mogelijkheid krijgen om contant te betalen. Gaetan Van Mossevelde, key accountmanager van Brink’s bespreekt de cijfers, wettelijke bepalingen en gevolgen.

Daling in aantal contante betalingen
Betalen we minder vaak contant? Om die vraag te beantwoorden, vergeleek de Europese Centrale Bank cijfers van 2019 en 2022. Uit de studie kwam naar voren dat terwijl klanten in Malta, Slovenië of Oostenrijk nog veelal contant betalen, België tot de top vier landen behoort met het grootste aandeel betalingen met de kaart: 48%. Alleen Luxemburg (52%), Nederland (67%) en Finland (70%) gaan ons voor. In 45% van de gevallen betalen we nog contant en voor 7% van onze aankopen kiezen Belgen voor betalingen met een mobiele app of een ander betaalmiddel. Ten opzichte van drie jaar geleden daalde het aandeel van contante betalingen in België met 12%. De algemene conclusie van de studie is duidelijk: in verschillende landen kiezen klanten vaker voor de bankkaart. 

“No cash”: wettelijk of niet?
Dat we minder vaak contant betalen, kunnen we mee verklaren door het feit dat winkels, restaurants en cafés steeds vaker aangeven geen cash geld meer te aanvaarden. Is die weigering wettig? Eigenlijk niet. Een Europese verordening stelt dat een handelaar cashbetalingen slechts in enkele specifieke gevallen mag weigeren, bijvoorbeeld wanneer de klant met meer dan 50 munten betaalt, met een onevenredig groot briefje of wanneer het om meer dan 3.000 euro gaat. Ook wanneer de handelaar niet voldoende wisselgeld heeft of vermoedt dat het geld vals is, kan hij weigeren. Een laatste gerechtvaardigde reden is een dringend en tijdelijk gevaar, zoals een golf inbraken in de buurt van de zaak. In al die gevallen moet de handelaar om in orde te zijn de specifieke reden van de weigering geven. Een bordje met ‘no cash’ naast de voordeur volstaat dus niet.

Contant betalen blijft geliefd
Contant betalen is niet alleen wettig, het geniet ook de voorkeur wanneer we ergens minder dan 50 euro betalen. Uit de analyse van de Europese Centrale Bank blijkt dat hoewel klanten vaker met de bankkaart betalen, de populariteit van cash daarom niet daalt. Integendeel! In de landen waar klanten het vaakst met de kaart betalen, blijft meer dan de helft het erg belangrijk vinden dat ze kunnen contant betalen indien ze dat wensen. België steekt daar nog eens met kop en schouders bovenuit. Bij de keuze tussen verschillende betaalmiddelen, steeg het aantal Belgen dat voor cash koos van 10 naar 19% tussen 2019 en 2022. Frankrijk volgt ons daarin met 5%. Cash aanvaarden is dus verplicht én klantvriendelijk. 

Met Brink’s hou je het efficiënt, veilig en klantvriendelijk
Een handelaar die aangeeft geen cash te ontvangen, doet dat meestal met het oog op cashmanagement. Hij denk aan efficiëntie en veiligheid. Hoe beantwoord je aan de wettelijke vereisten en de wensen van de klant zonder hierop in te boeten? Met een oplossing van Brink’s hoeft cashmanagement helemaal niet omslachtig te zijn. Met een Brink’s Paystation bijvoorbeeld, kan een klant geld deponeren in een automaat die automatisch gepast wisselgeld geeft en geen enkele tussenkomst vraagt. Brink’s maakt de Paystation leeg wanneer hij vol is en je hoeft zelf nergens aan te denken. Met een investering in een gedegen, moderne contante betaalmogelijkheid los je praktische problemen op, vermijd je veiligheidsrisico’s en geef je de klant de keuze die hij zo belangrijk vindt. 

Bron: Study on the payment attitudes of consumers in the euro area (SPACE) – 2022 (europa.eu)

Ontdek een passende implementatie voor jou

Ons team van specialisten beantwoord graag al je vragen Wil je meer weten over de Paystation? Neem dan contact op met ons via 02 801 00 21. Of vul het contactformulier in, dan nemen we contact op met jou.