Skip to Content

Sinds 1 juli deze zomer is de Maestro-bankkaart definitief verleden tijd. Dat brengt veel voordelen met zich mee voor de consument, maar de overgang van een Maestro-bankkaart naar een Debit Mastercard of Visa Debitkaart is niet zonder risico’s. Een overzicht van wat de overgang inhoudt voor de wereld van betalen.

Maestro zag het levenslicht in 1991 en maakte betalingen en geldafhalingen in verschillende Europese landen mogelijk. Handig voor wanneer je op reis bent bijvoorbeeld. Maar de reden voor de afschaffing van Maestro hoeft niet te verbazen. Betalingen gebeuren steeds meer digitaal, terwijl de Maestro-kaart net werd ontworpen voor fysieke winkels. Op vandaag aanvaardt niet elke onlinewinkel de kaart. Is dat wel het geval, dan moet je doorgaans een verificatiecode (CVC) ingeven. Die heeft een Maestro-kaart niet, waardoor transacties vaak spaak lopen.

Sinds 1 juli 2023 zijn nieuwe debetkaarten niet meer uitgerust met de Maestrofunctie, maar met een andere internationale betaaldienst. Voor kaarten die dateren van vóór juli 2023 zal de Maestrofunctie wel nog actief blijven, tot en met 2027. De verschillende banken voorzien een gefaseerde vervanging van de Maestro-bankkaarten door een Debit Mastercard of Visa Debitkaart voor hun klanten.

Banken beslissen zelf
De banken beslissen zelf welke betaalkaart ze als alternatief willen aanbieden. Voor de meeste banken is dat Debit Mastercard, behalve voor AXA-Crelan, bpostbank, banque CPH, Europabank, Keytrade, NewB en vdk; zij schakelen over op Visa Debit. Consumenten hoeven zelf geen actie te ondernemen. Dat geldt ook voor handelaars, op voorwaarde dat zij Debit Mastercard en/of Visa Debit accepteren. Wie dat nog niet doet, moet contact opnemen met zijn bank.

Het kostenplaatje
Klanten zullen niets hoeven te betalen voor de vervanging van hun Maestro-bankkaart, net als voor het gebruik van hun nieuwe Debit Mastercard of Visa Debitkaart. Toch is het mogelijk dat de vervanging met bepaalde prijsstijgingen gepaard zal gaan, ten gevolge van de prijszetting van andere partijen in het betaalsysteem. 

Zo betalen Belfius-klanten vandaag 5 euro wanneer ze geld afhalen met een Debit Mastercard, samen met een extra kost van 1 procent van het afgehaalde bedrag, omdat afhalingen met deze kaart worden aanzien als een geldafhaling met een kredietkaart. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid wel veranderen.

Voordelen, maar niet zonder impact
De overgang zorgt voor meer online-betaalmogelijkheden voor consumenten, aangezien elke onlinewinkel Debit Mastercard of Visa Debit aanvaardt. Ook buiten Europa zal de kaart voor meer betaal- en afhaalmogelijkheden zorgen. Wereldwijd wordt Debit Mastercard twee keer meer aanvaard dan de Maestro-kaart, zo klinkt het. Je kan ze namelijk gebruiken in meer dan 100 miljoen locaties, zowel online als in fysieke winkels, of voor geldopnames bij automaten.

Een goede zaak dus. Toch is de overgang ook ingrijpend, aangezien alle Maestrokaarten zullen moeten vervangen worden. Daarbij waarschuwt consumentenorganisatie Testaankoop voor pogingen van fraudeurs om bankgegevens te bemachtigen. “Bij twijfel contacteer je best rechtstreeks je bank”, klinkt het.

Veilig en efficiënt cash beheer nodig?

Ons team van specialisten beantwoord graag al je vragen Wil je meer weten over de mogelijkheden van Brink's Complete? Neem dan contact met ons op via 02 801 00 21. Of vul het contactformulier in, dan nemen we contact op met jou.

Vrijblijvend advies