Skip to Content

Brink's Coin Processing

"Ik heb de kansen die ik kreeg met beide handen aangegrepen"

Dagelijks staan vele gemotiveerde medewerkers in voor de uitgebreide dienstverlening van Brink’s. Eén van die medewerkers is Laurent Lemaire, processing supervisor coin & cash, die al meer dan 25 jaar met plezier zijn werk doet bij Brink’s.

Laurents verhaal bij Brink's begon in 1996, toen het bedrijf nog bekend stond als Group 4 Securitas. “Eigenlijk was het een toevalstreffer, via mond-tot-mondreclame”, lacht hij. Group 4 Securitas was destijds op zoek naar extra personeel vanwege de splitsing van het transport van bankbiljetten en munten. Zo belandde Laurent op de afdeling munten. “Ik begon met het voorbereiden van muntbestellingen en kwam daarna terecht bij het muntverwerkingsteam.” 

Daar kreeg Laurent een uitgebreider takenpakket: het wegen van zakken met munten, het tellen van munten, laden, lossen en het rolleren van munten. “Ik werkte afwisselend in ochtend-, middag- en nachtdiensten.” Binnen muntverwerking had Laurent ook de gelegenheid om af en toe te helpen met de voorraad. “Omdat het werk zo goed beviel, ben ik gebleven. Ik viel af en toe in, deed algemeen werk en gaf ook administratieve ondersteuning.”

Van agent over supervisor tot manager
Na enkele jaren op de afdeling muntbevoorrading besloot Laurent over te stappen naar het nachtcoderingsteam. “Een geweldige periode”, zegt hij zelf. “Bij de invoering van de euro ben ik teruggegaan naar het ochtendteam en kreeg ik de vraag om rechtstreeks met de manager samen te werken.” Toen die manager met pensioen ging, nam Laurent het stokje van hem over. Zo groeide Laurent van arbeider door naar shiftleader, en uiteindelijk naar coin supervisor.

Maar daar stopte het verhaal van Laurent niet. “Eind vorig jaar vroeg Tom Diels, operations manager processing, mij om het cash processing team te vervoegen. Een voorstel waar ik op inging, maar toch ook wat angst voor had. Op dat moment kreeg ik de functie van processing supervisor voor coin & cash.” 

Nieuwe uitdaging
De nieuwe functie was best wel een grote uitdaging. “Ik moest uit mijn comfortzone treden. Na bijna 25 jaar in hetzelfde werkveld, moest ik bijna opnieuw van nul beginnen. De dienst werkt op een vergelijkbare manier als de coin processing – 6 dagen in de week en 24 uur per dag – maar met veel meer mensen. Die moest ik allemaal leren kennen, net als hun sterktes, behoeften en verwachtingen.”

Op die nieuwe plek ondervond Laurent evenwel veel steun. “Het verwerken van tickets en alle subtiliteiten van die service moest ik leren kennen en beheersen. Tom en zijn team verwelkomden me hartelijk en ondersteunden me dagelijks.” In het kader van de nieuwe bedrijfsstructuur, waarmee Brink’s sterker inzet op de Digital Retail Solutions, kreeg Laurent een functie binnen het processing management aangeboden. 

Vaardigheden opbouwen
Doorheen de jaren heeft Laurent een uitgebreide set aan vaardigheden opgebouwd die hem nog steeds goed van pas komen: hij heeft een heftruckrijbewijs, volgde een EHBO-opleiding, een opleiding voor het eerste responsteam en voor first line management. Daarnaast behaalde hij een certificaat voor leidinggevende in de bewakingssector. Verder volgde hij de opleiding voor lean practitioner en heeft hij een certificaat als preventieadviseur niveau 3. “Tijdens mijn loopbaan kreeg ik heel wat kansen aangeboden, die ik met beide handen heb aangegrepen. Zo ben ik gestaag doorgegroeid binnen de organisatie”, zegt Laurent. “Ik sta altijd open voor nieuwe kansen en uitdagingen.”

Lean Diamond Award
Niet zo lang geleden ontving Laurent wellicht de mooiste bekroning van zijn carrière binnen Brink’s. Als waardering en erkenning voor de invoering van de A3-optimalisatie in de coin processing, ontving hij de Lean Diamond Award. De award is een welverdiende waardering voor Laurent en zijn team.

“De A3-optimalisatie zorgde voor efficiënter voorraadbeheer”, vertelt Laurent. “Door niet te veel voorraad aan te leggen, werd de werklast constanter en verliep de processing vlotter. Daarvoor gebruiken we een nieuwe lean-tabel, waarbij we dagelijks de productieresultaten invullen aan de hand van een aantal indicatoren. Dat doen we ook maandelijks. Ik vind het belangrijk dat de tabel levendig is, dus ik schrijf er regelmatig mededelingen op. Ook in de delen waar opslag verboden is, hebben we visueel management geïmplementeerd.”

De introductie van de lean-tabel had duidelijk een positieve impact op de werking van het team, zo bewijzen de verhoogde productiviteitscijfers. “Het bord sensibiliseert en zorgt voor meer verantwoordelijkheid. We registreren en kwantificeren alle verbeteringen, waardoor we doelgerichter vergaderen. Maar het bord laat ons ook toe om samen resultaten te vieren.”

Spreekt werken bij Brink's jou aan?

Benieuwd welke vacatures er zijn bij Brink’s? Bekijk onze vacaturepagina's.

Naar de vacatures