Skip to Content

Waarom cash een goed idee blijft

Contant geld mag dan wel voorbijgestreefd lijken, toch zijn er verschillende redenen waarom het handig blijft om cash op zak te hebben

Digitale betalingen, via een bankkaart- of app, zijn vandaag stilaan de norm. Vier op de vijf Belgen verkiezen digitale betaalmethodes boven cash. Contant geld mag dan wel voorbijgestreefd lijken, toch zijn er verschillende redenen waarom het handig blijft om cash op zak te hebben.

Of het nu gaat om noodgevallen, onvoorziene situaties of simpelweg gemak, het hebben van contant geld komt van pas in veel verschillende situaties. Simpelweg in de eerste plaats omdat cash op sommige plaatsen de enige aanvaarde betaalmethode is, bijvoorbeeld door kleine handelaars of marktkramers. Wie in deze gevallen cash op zak heeft, kan gemakkelijk en snel betalen. Zo niet, dan moet je op zoek naar een bankautomaat en verlies je tijd.

Noodgevallen en onverwachte situaties
In noodgevallen kunnen contante betalingen van onschatbare waarde zijn. Stel je bijvoorbeeld voor dat je in een afgelegen gebied strandt en een monteur moet betalen om je auto te repareren. Niet alle serviceproviders hebben de mogelijkheid om creditcards te accepteren of online betalingen te ontvangen. In dergelijke situaties kan contant geld de enige betaalmethode zijn waarmee je snel en efficiënt kunt handelen.

Beter budgetbeheer
Voor veel consumenten is het gebruik van cash een bewuste keuze, namelijk omdat ze een beter overzicht en controle hebben over hun uitgaven. Door contant geld te gebruiken, heb je een tastbare manier om je uitgaven te beheren en je budget in de gaten te houden. Het is gemakkelijker om de controle te behouden over je financiën wanneer je fysiek ziet hoeveel geld je uitgeeft. Dat kan voorkomen dat je onbewust te veel uitgeeft of in de verleiding komt om meer geld uit te geven dan je eigenlijk wil.

Meer flexibiliteit
Hoewel digitaal betalen steeds geavanceerder wordt, kunnen soms technische storingen of systeemfouten optreden. Denk aan een internetstoring die ervoor zorgt dat je niet met je betaalkaart kan betalen. Of gebouwen waar je amper tot geen mobiel internet kan ontvangen, waardoor betalen met je bankapp niet mogelijk is. Tijdelijke onbeschikbaarheid van betaalmethoden zoals creditcards of mobiele portemonnees zijn dus niet uitgesloten. Met contant geld kun je blijven betalen, zelfs als er zich technische problemen voordoen. Dit kan handig zijn wanneer je onderweg bent en dringend iets moet kopen of betalen.

Privacy en veiligheid
Het gebruik van contant geld biedt een bepaald niveau van privacy, aangezien transacties niet altijd worden geregistreerd. Dat kan nuttig zijn in situaties waarin je geen sporen wilt achterlaten van je uitgaven, zoals bij het kopen van cadeaus of het doen van donaties. In landen waar meer privacybewustzijn is, zoals Duitsland, ligt het gebruik van cash dan ook hoger in vergelijking met België en de noordelijke landen. Bovendien kan contant geld handig zijn in gebieden waar er risico's zijn met betrekking tot digitale fraude of waar pinautomaten moeilijk toegankelijk zijn.

Hoewel de wereld van digitale betalingen voortdurend evolueert en steeds geavanceerder wordt, zijn er dus nog steeds tal van redenen waarom het op zak hebben van contant geld handig kan zijn. Het biedt flexibiliteit, gemak en gemoedsrust in verschillende situaties. Het zijn stuk voor stuk redenen waarom cash nooit helemaal uit onze samenleving zal verdwijnen.

Wil je cash betalingen in je winkel veilig maken?

Ons team van specialisten beantwoord graag al je vragen Wil je meer weten over de mogelijkheden van Brink's Complete? Neem dan contact met ons op via 02 801 00 21. Of vul het contactformulier in, dan nemen we contact op met jou.

Vrijblijvend advies