Skip to Content

Zo voorkom je overvallen en diefstallen

“Mensen zijn vooral bezorgd om hun fysieke veiligheid"

Vandaag zijn winkeliers kwetsbaar voor overvallen en diefstallen. Een klein moment van onoplettendheid is vaak al voldoende. Overvallers gaan bovendien almaar slimmer te werk. Ze houden winkeliers en hun gewoontes in de gaten, en dat maakt hen kwetsbaar. Alarmsystemen en veiligheidscamera’s zijn uiteraard nuttig, maar geven vaak ook een vals gevoel van veiligheid.

Hoewel veel winkeliers vandaag goed zijn uitgerust tegen overvallen en diefstallen, zijn ze tegelijk ook nog altijd kwetsbaar. Bijvoorbeeld op de momenten wanneer medewerkers geld naar de bank brengen om af te storten. “Steeds meer handelaars kiezen er dan ook voor om hun geldzaken toe te vertrouwen aan een externe partij”, weet Natacha Puskas, Supervisor Security & Risk bij Brink’s België en Nederland. “Een slechte ervaring uit het verleden doet ze vaak de stap zetten.”

Veilig gebruik van cash
Bij zo’n slechte ervaring is het geld slechts een bijzaak, uiteraard. “Mensen zijn vooral bezorgd om hun fysieke veiligheid en gaan daarom op zoek naar veiligheidsoplossingen. Onze diensten bieden in de eerste plaats meer bescherming.” Maar daarnaast zijn de diensten van Brink’s ook een oplossing voor winkeliers om cash geld te blijven gebruiken, zonder dat het met een verhoogd risico gepaard gaat.

Door enkele slimme oplossingen van Brink’s te gebruiken, de digital retail solutions, kunnen winkeliers op een veilige manier met cash geld blijven werken. De RetailBox, een slimme kluis, laat winkeliers toe contant geld in de eigen winkel af te storten. De kluis registreert het geld online en een dag later komt het geld op de rekening. Brink’s regelt al de rest, zoals het ledigen van de kluis.

Veiliger transport

“We stellen steeds een oplossing voor in functie van het type klant en de eisen die de klant stelt. Een grote supermarktketen verwerkt dagelijks grotere cashvolumes dan een lokale supermarkt. Dat betekent dat we vaker moeten langskomen om de kluis te ledigen of extra capaciteit moeten voorzien. Bij lokale supermarkten gaat het om kleinere volumes.”

Brink's Retailbox: afstorten wanneer jij wilt
Betekent het dat het risico op overvallen volledig verdwijnt? Ook al gebruiken ze de RetailBox, winkels blijven vaak op Brink’s vertrouwen voor het waardentransport van hun cash geld. “Onze transporteurs zijn nooit vrij van risico. Maar sinds de invoering van onze slimme koffers voor waardentransport is het aantal overvallen op geldtransporten drastisch teruggevallen. Overvallers weten namelijk dat de koffers zichzelf vernietigen en het geld waardeloos maken.”