Skip to main content Skip to footer

Hoe ga je als winkelier om met interne fraude?

Interne fraude vormt een bedreiging voor de winstgevendheid en het vertrouwen van winkeliers

Interne fraude is een groeiend probleem waar winkeliers in het hele land mee geconfronteerd worden. Hoewel externe diefstal vaak veel aandacht krijgt, vormt interne fraude een even grote bedreiging voor de winstgevendheid en het vertrouwen van winkeliers. Wat is nu precies de impact van interne fraude bij winkeliers? En vooral: wat kan je er tegen beginnen?

De impact van interne fraude

Financiële schade

Interne fraude kan aanzienlijke financiële verliezen veroorzaken voor winkeliers. Werknemers die betrokken zijn bij frauduleuze activiteiten, zoals kassafraude, diefstal van goederen of vervalsing van terugbetalingen, kunnen aanzienlijke bedragen verduisteren. Afhankelijk van de grootte van je organisatie kan de financiële schade snel oplopen tot duizelingwekkende bedragen.

Verlies van vertrouwen

Ook het vertrouwen tussen werkgever en werknemer kan serieuze schade oplopen bij interne fraude. Wanneer winkeliers ontdekken dat hun eigen medewerkers verantwoordelijk zijn voor fraude, krijgt hun vertrouwen in medewerkers een stevige deuk. Vaak betekent het ook het einde van de relatie. Het leidt er ook toe dat winkeliers medewerkers in de toekomst moeilijker zullen vertrouwen.

Reputatieschade

Ook de reputatie van winkeliers loopt bij interne fraude onvermijdelijk schade op. Consumenten hechten belang aan de betrouwbaarheid van een winkel. Wanneer zij vernemen dat er interne fraude in het spel is, kan dat klanten ervan weerhouden nog bij hen te winkelen. En in het zog van die reputatieschade lopen winkeliers ook nog eens heel wat omzet mis.

Verhoogde kosten

Naast de directe financiële schade als gevolg van fraude, worden winkeliers verder ook geconfronteerd met oplopende kosten. Ze zijn genoodzaakt bijkomende investeringen te doen in beveiligingsmaatregelen, zoals camerabewaking, inventariscontrole en interne audits. Hiermee hopen ze fraude te voorkomen of sneller op te sporen, maar het gaat ook een stuk ten koste van de winstgevendheid van hun organisatie.

 

Maatregelen om je tegen interne fraude te beschermen

Een cultuur van integriteit

Als winkelier kan je het best inzetten op een bedrijfscultuur die inzet op eerlijkheid, integriteit en ethisch gedrag. Het gaat er om medewerkers bewust te maken van de gevolgen van interne fraude, en hen aan te moedigen om ethisch te handelen. Dat kan met de implementatie van een gedragscode en het houden van regelmatige opleidingen over fraudepreventie binnen de organisatie.

Duidelijke procedures en controles

Duidelijke procedures en bijhorende controles op de werkzaamheden zijn noodzakelijk om fraude te voorkomen. Dat omvat onder andere het duidelijk scheiden van specifieke taken of het regelmatig opnemen van de inventaris. Winkeliers kunnen ook instellen wie toegang krijgt tot welke informatie of middelen. Zo wordt de kans op interne fraude weer een stuk kleiner.

Camerabewaking en technologie

Wie denkt aan extra beveiligingsmaatregelen, denkt ook aan bewakingscamera’s. Die kunnen helpen bij het opsporen van verdachte handelingen, en kunnen daarnaast ook potentiële daders afschrikken. Verder kunnen ook technologische oplossingen zoals kassasystemen of slimme kluizen helpen bij het verminderen van interne fraude.

Interne controles en audits

Een vierde maatregel die winkeliers kunnen treffen, is het regelmatig uitvoeren van controles en audits. Gedetailleerde financiële analyses en regelmatige controles op voorraden kunnen winkeliers helpen bij het identificeren van afwijkingen. Dit alles stelt hen in staat om snel gepaste acties te ondernemen.

Wil je cash betalingen in je winkel veiliger en zonder fraude laten verlopen?

Ons team van specialisten beantwoord graag al je vragen

Wil je meer weten over de mogelijkheden van onze slimme kluizen? Neem dan contact met ons op via 02 801 00 21. Of vul het contactformulier in, dan nemen we contact op met jou.

About the author

Brink's Solutions Belgium